Tuin egaliseren voor graszoden: zo doet u dat!

Een tuin egaliseren voor gras

Een mooi groen egaal gazon is een lust voor het oog. Wilt u straks kunnen genieten van een grasveld zonder hobbels en oneffenheden? Dan moet u de tuin egaliseren voor graszoden. Handige mensen kunnen dit samen met een hulp zelf uitvoeren. Gebruik hiervoor het stappenplan op deze pagina.

Wilt u de tuin egaliseren voor graszoden en de klus professioneel aanpakken? Wilt u bestaand en hobbelig gazon egaliseren? Huur dan een hovenier in. Via de onderstaande link vergelijkt u eenvoudig en vrijblijvend de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt.

Start nu uw prijsvergelijk

De tuin egaliseren voor graszoden in 7 stappen

Bent u handig en wilt u een nieuw gazon egaal maken om hobbels en andere oneffenheden te voorkomen? Een gazon egaliseren en aanleggen doet u aan de hand van de onderstaande stappen. Dit stappenplan bestaat uit 7 stappen met duidelijke instructies.

Stap 1: de benodigdheden

In de eerste stap haalt u alle benodigdheden in huis. Om de tuin te egaliseren voor graszoden heeft u het volgende nodig:

 • Tuinaarde
 • Schep (bij grote oppervlakten een minigraafmachine)
 • Hark
 • Kruiwagen
 • Extra stevige vuilniszakken
 • Container (bij veel tuinafval)
 • Waterpas
 • Roller
 • Meetlint
 • Piketpaaltjes (of andere houten stokjes)
 • Metseldraad (of ander dun draad)
 • Gieter of tuinslang

Stap 2: werkgebied markeren

Markeer de grond waar u straks gaat werken. Dit wordt in vaktermen het markeren van het werkgebied genoemd. Hiervoor gebruikt u piketpaaltjes of andere houten paaltjes. Sla de paaltjes met een afstand van 10 cm tot de rand  in de grond. Vervolgens verbind u deze paaltjes met metseldraad of ander dun draad. Controleer daarna of het draad overal dezelfde hoogte heeft en of er aan de afwatering gedacht is.

Met het draad heeft u de gewenste hoogte van de grond aan. Houd daarbij rekening met de dikte van de graszoden. Zijn de graszoden 2 cm dik? Dan moet de tuingrond straks 2 cm lager komen te liggen.

Stap 3: grond vrijmaken, afgraven en oude grond afvoeren

Voordat u de tuin kunt egaliseren voor gras moet de grond bewerkt worden. Hiervoor maakt u de grond eerst vrij. Verwijder vervolgens met een schep of graafmachine het oude gazon, beplanting, struiken, bomen, stronken en bestrating.  Het oude materiaal voert u af in een container of extra stevige vuilniszakken.

Omdat het gras straks een voedzame bodem nodig heeft moet u eerst de oude grond afgraven en afvoeren. Een diepte van 20 cm tot 30 cm is hierbij voldoende.

Stap 4: grond ophogen met verse tuinaarde

In deze stap vult u het gat met verse tuinaarde. Om te voorkomen dat uw tuin vies wordt legt u de zakken tuinaarde eerst in de kuil. Vervolgens maakt u de zak open en strooit u de tuinaarde in het gat. Daarna verdeeld u de grond met een schep. Herhaal dit proces tot de de gewenste hoogte bereikt is.

Stap 5: de grond gelijkmatig verdelen en laten afwateren

Is de gewenste hoogte bereikt? Dan moet er nog voor een goede afwatering gezorgd worden. Graszoden laten het regenwater eenvoudig door de grond zakken, maar bij hevige regenbuien of perioden van langdurige regen kan het gazon wel wat hulp gebruiken. Zorg er daarom voor dat de grond per meter ongeveer 0,5 cm afloopt. Dit is eenvoudig te controleren met behulp van een waterpas.

Stap 6: laat de grond 24 uur inklinken 

Om een hobbelig gazon te voorkomen besproeit u de grond met water en laat u de grond 24 uur inklinken. Het egaliseren voor graszoden is nu bijna afgerond.

Stap 7: Grond harken

In de afgelopen 24 uur hebben bladeren en ander vuil het oppervlak kunnen bereiken.  Maak daarom het oppervlak vrij van vuil door de grond aan te harken. Laat het vuil niet achter. Rottende bladeren of takken onder de graszoden kunnen voor bruine plekken zorgen. Bovendien moeten de wortels van de graszoden zich kunnen nestelen. Dat kan beter bij een grond die aangeharkt is.

Komt u er niet uit? Huur een specialist in!

De tuin egaliseren voor graszoden lijkt eenvoudiger dan dat het in de praktijk is. Heeft u geen of weinig ervaring met deze klus, wilt u een hobbelig gazon voorkomen en voorkomen dat u een bestaand gazon opnieuw moet egaliseren? Huur dan een hovenier in.

Maak gebruik van ons aanvraagformulier, kom eenvoudig in contact met specialisten uit uw eigen regio en vergelijk vrijblijvend de prijzen!

Wilt u uw tuin laten egaliseren voor graszoden? Klik hier om de prijzen van hoveniers te vergelijken


Klik hier om terug te keren naar de homepage