Tuin egaliseren met de hand? Zo doet u dat:

Met een eenvoudig stappenplan handmatig uw tuin egaliseren

Uw tuin egaliseren met de hand? Dat is geen enkel probleem wanneer u egaliseert met als doel groen aan te brengen. Ook is dit mogelijk wanneer u geen wortels hoeft uit te graven. Wilt u de tuin egaliseren voor het leggen van straatwerk, moet de grond diep uitgegraven worden of is het oppervlak groot? Dan heeft u wel machines nodig. Bijvoorbeeld een trilmachine en graafmachine. In die gevallen kunt u beter een hovenier uw tuin laten egaliseren. Bovendien is dat vaak goedkoper.

Wilt u het egaliseren van uw tuin liever uitbesteden aan een hoveniersbedrijf en bent u benieuwd naar de prijzen? Start direct een vrijblijvende prijsvergelijk.

Start nu uw prijsvergelijk

Met de hand een tuin egaliseren in 7 stappen

Wilt u met de hand de tuin egaliseren en bent u handig? Gebruik dan het onderstaande stappenplan. Hierin leest u precies wat u nodig heeft en wat u moet doen om tot het beste resultaat te komen.

Benodigdheden om met de hand te egaliseren

Om een tuin met de hand te egaliseren heeft u verschillende materialen en producten nodig. Gebruik daarom het onderstaande overzicht en begin goed voorbereid aan deze klus.

  • Extra stevige vuilniszakken
  • Tuinhark
  • Schoffel
  • Waterpas
  • Piketpaaltjes
  • Dun draad
  • Kruiwagen
  • Handschoenen
  • Kniebeschermers
  • Verse tuinaarde

Stap 1: de benodigdheden in huis halen

In deze eerste stap haalt u alle benodigdheden in huis. Zodra u over alle materialen en producten beschikt kunt u door naar stap twee.

Stap 2: grond leegmaken en afvoeren

Is er nog groen of straatwerk aanwezig? Verwijder alles wat in de weg ligt inclusief wortels, takjes en losse steentjes. Laat dit niet in de grond achter. Hierdoor kunnen namelijk verzakkingen ontstaan. Al het vuil wordt vervolgens in vuilniszakken gedaan en afgevoerd.

Stap 3: afgraven van de tuingrond

Misschien ligt er nog wit zand of tuinaarde die al jaren lang gebruikt is. Om ervoor te zorgen het groen straks goed kan groeien moet er verse grond geplaatst worden. Daarvoor moet eerst de oude grond afgegraven worden. Hanteer hiervoor een diepte van 20 tot 40 cm. Ook de grond wordt in de extra stevige vuilniszakken afgevoerd.

Stap 4: hoogte vaststellen

In stap 5 wordt de grond tot de gewenste hoogte opgehoogd.  Om ervoor te zorgen dat de grond overal een gelijke hoogte heeft moet het werkgebied eerst afgebakend worden. Dit gebeurt met behulp van piketpalen. Plaats hiervoor de piketpalen langs de randen van het werkgebied en verbind deze vervolgens met metseldraad of ander dun draad. Controleer vervolgens of de hoogte overal gelijk is.

Stap 5: tuinaarde storten 

Nu de voorbereidingen voor het ophogen van de grond zijn afgerond kan de verse tuinaarde gestort worden. Schep de tuinaarde in het gat tot het gewenste niveau bereikt is.

Stap 6: tuinaarde verdelen

Vervolgens wordt de tuinaarde met de hand globaal verdeeld. Zodra dit gedaan is wordt de grond netjes aangeharkt.

Stap 7: laat de grond inklinken en hark de grond los

In de laatste stap moet de grond 24 uur inklinken. Om dit proces te bevorderen sproeit u water over het oppervlak. Pas hierbij op dat u niet te voel water sproeit. Laat de grond vervolgens rusten. Na de 24 uur harkt u het oppervlak van de grond voorzichtig aan. Daarna is de grond klaar voor verdere bewerking.