Hoe u uw tuin kunt egaliseren

Hoe een tuin egaliseren in 8 stappen

Een tuin egaliseren is vaak een flinke klus en bovendien foutgevoelig. Bij een verkeerde uitvoering of een onjuiste zandsoort kunnen er grote problemen in uw tuin ontstaan. Het is daarom belangrijk om de klus nauwkeurig en goed voorbereid uit te voeren. Hier leest u hoe u de tuin in 8 stappen netjes egaal krijgt.

Weet u niet zeker hoe u deze klus goed en probleemloos kunt uitvoeren? Huur dan een hovenier in en laat de egalisatie van uw tuin vakkundig uitvoeren. Vergelijk via de onderstaande link de prijzen.

Start nu uw prijsvergelijk

Benodigdheden: materialen, machines en producten

Voor het egaliseren van een tuin zijn verschillende materialen, gereedschappen en producten nodig. Gebruik het onderstaande overzicht om goed voorbereid aan deze klus te beginnen.

 • Schep
 • Hark
 • Kruiwagen
 • Tuinhandschoenen
 • Kniebeschermers
 • Waterpas
 • Tuinaarde (voor het groen)
 • Piketpalen
 • Metseldraad of ander dun touw

Extra benodigdheden voor straatwerk

 • Straatzand
 • Roller
 • Trilplaat

Stappenplan voor het egaliseren van de tuin

De tuin egaliseren is nodig om problemen zoals verzakkingen te voorkomen. Bent u handig, heeft u voldoende tijd en kan iemand u helpen? Dan kunt u met behulp van het onderstaande stappenplan zelf uw tuin egaliseren.

Stap 1: de voorbereiding

Deze stap wordt gebruikt om de voorbereiding van de egalisatie te treffen. Koop alle benodigdheden in en leg alles klaar. Heeft u een trilplaat of roller nodig? Deze zijn eenvoudig te huren bij bouwbedrijven bij u in de omgeving.

Stap 2: grond leegmaken en afvoeren

Voordat er geëgaliseerd kan worden moet de grond vrij zijn. Maak daarom de grond helemaal leeg en voer het vuil af.

Stap 3: grond afgraven

Voor een stabiele ondergrond is nieuw zand of tuinaarde nodig. Graaf de oude ondergrond daarom eerst weg (tot een diepte van 20 tot 30 cm). In stap 5 wordt de ondergrond namelijk vernieuwd.

Stap 4: werkgebied markeren

Om straks de hoogte van de grond te bepalen wordt in deze stap het werkgebied gemarkeerd.  Hiervoor worden piketpalen rondom het werkgebied in de grond geslagen. Deze palen worden vervolgens met metseldraad aan elkaar verbonden. Met het metseldraad wordt namelijk de hoogte van de grond bepaalt.

Stap 5: grond ophogen

Vervolgens wordt de grond opgehoogd met straatzand of tuinaarde. Dat doet u door de nieuwe ondergrond direct in het gegraven gat te storten. Maakt u de tuin egaal voor de aanleg van groen? Dan gebruikt u tuinaarde. Voor straatwerk gebruikt u wit zand of straatzand. Vul de nieuwe grond tot de hoogte van het gewenste niveau.

Stap 6: de grond gelijkmatig verdelen

In deze stap wordt de nieuwe grond gelijkmatig over het oppervlak verdeeld. Verdeel de grond eerst globaal met een schep. Zorg ervoor dat er overal min of meer een zelfde hoeveelheid zand licht. Gebruik vervolgens een hark om de grond gelijkmatig te verdelen.

Stap 7 – optioneel: grond aantrillen

Egaliseert u de grond voor straatwerk? Gebruik dan een trilplaat om de grond stevig vast te trillen. Door de grond stevig aan te drukken met een trilplaat is de kans op verzakkingen aanzienlijk kleiner.

Stap 8: water sproeien en inklinken

De egalisatie is nu bijna afgerond. Besproei het oppervlak met een dunne laag water. Dit zorgt ervoor dat het zand verder inklinkt. Voorkom hierbij dat het oppervlak onder water komt te staan. Tot slot moet de grond 24 uur rusten alvorens verdere bewerkingen uitgevoerd kunnen worden.

Bezoek ook onze partner en vind nog meer informatie over een tuin egaliseren.