Voor tegels

Wilt u uw tuin laten egaliseren? Klik hier om de prijzen van hoveniers te vergelijken

Waarschijnlijk bent u van plan om tegels te leggen, anders zou u niet op deze pagina terechtgekomen zijn. U zit hier helemaal goed. Op deze pagina vindt u een compleet stappenplan voor het leggen van een mooie tuinbestrating. Denk aan tuintegels, klinkers of andere vormen van tuinbestrating.

Een mooie tuinbestrating voorzien van mooie tegels of klinkers is absoluut een toegevoegde waarde voor uw tuin. Daarbij is het wel van groot belang dat de bestrating goed ligt, de afwatering in orde is en dat er geen verzakkingen ontstaan. Een goede voorbereiding is het halve werk en van zeer groot belang.

Denk ook goed na of u zelf de bestrating gaat leggen of dat u de klus gaat uitbesteden aan een stratenmaker, tuinman of een hoveniersbedrijf. Een slecht aangelegd terras zorgt namelijk niet alleen voor ergernissen, het kan ook voor (grote) problemen in uw tuin leiden. Kortom, heeft u geen ervaring met het egaliseren van uw tuin voor het leggen van tuinbestrating? Besteed de klus uit aan iemand die er wel verstand van heeft.

Om het u eenvoudig te maken kunt u gebruik maken van ons aanvraagformulier. U komt na het indienen van het formulier in contact met specialisten uit uw eigen regio. U ontvangt vrijblijvende aanbiedingen waardoor u op een eenvoudige manier de prijzen kunt vergelijken.

Wilt u uw tuin laten egaliseren? Klik hier om de prijzen van hoveniers te vergelijken

Zelf uw tuin egaliseren voor het leggen van tegels of andere tuinbestrating

Indien u toch besluit om zelf uw tegels of tuinbestrating te leggen dan kunnen wij u adviseren om het onderstaande stappenplan te gebruiken. In dit stappenplan wordt precies uitgelegd hoe u uw tuin moet egaliseren voor het leggen van de tuintegels of klinkers. Daarnaast geven wij u tips en adviezen die u hoogstwaarschijnlijk goed kunt gebruiken.

Stap 1  – Kies de juiste tuintegels of klinkers

Voor het egaliseren maakt het niet uit of u kiest voor tuintegels of klinkers. Op het gebied van tegels en klinkers is er veel mogelijk. Daarnaast is er veel verschil op het gebied van prijs en kwaliteit. Natuursteen is bijvoorbeeld behoorlijk prijzig terwijl gebakken stenen zoals klinkers vaak een stuk voordeliger zijn. Een mooi alternatief is wat ons betreft de betonnen tuintegel. Goed schoon te maken, robuust en betaalbaar. Daarnaast is deze veelal in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Stap 2 – Maak van uw tuin een plattegrond op schaal

Om duidelijk te hebben waar u de tegels of andere vorm van tuinbestrating gaat leggen is het belangrijk om van uw tuin een plattegrond op schaal te maken. Maak daarin ook duidelijk waar bijvoorbeeld een buitenkraan zit, waar de waterafvoer zit (het putje) en waar de toegang naar uw tuin zit.

Tip: met betrekking tot de afmetingen kunt u het beste de volgende minimale formaten aanhouden. Breder is altijd beter.

  • Een terras dient minimaal 3 meter bij 3 meter te zijn
  • Een rond terras dient minimaal een doorsnede van 3 meter te hebben
  • Een tuinpad dient minimaal 70 cm breed te zijn
  • Een oprit dient minimaal 3 meter breed te zijn

Stap 3 – bereken de hoeveelheid aan materiaal

Aan de hand van de plattegrond die in stap 2 is gemaakt kan er berekend worden hoeveel materiaal u nodig zult hebben. Het berekenen van het aantal benodigde materiaal doet u door de lengte x de breedte te berekenen. Zo komt u op het totaal aan m2 tegels. Tegels en andere vormen van tuinbestrating worden altijd per m2 verkocht. Neem bij het berekenen van het aantal m2 aan materiaal een extra marge van 10%. Dat is nodig voor het eventueel op maat snijden van de tegels.

U zult ook vulzand nodig hebben. Bij het leggen van bestrating is meestal vulzand voor een diepte van 20 cm nodig. Om het aantal m3 te berekenen doet u het berekende aantal m2 x de diepte (0,2).

Tip 1: het is aan te raden om wat extra vulzand in te kopen. Indien u te weinig koopt kunt u namelijk straks niet verder.

Tip 2: het is aan te raden om ook direct een trilplaat of een trilmachine in te huren. Die is straks namelijk nodig.

Stap 4 – het afbakenen van het werkgebied

Om aan te geven waar de bestrating straks gelegd gaat worden zult u het werkgebied moeten afbakenen. Gebruik daarvoor houten paaltjes en sla die 10 cm dan het werkgebied in de grond. Verbind deze paaltjes vervolgens met draad.

Met het draad geeft u de gewenste hoogte aan. Zorg ervoor dat het draad overal dezelfde afstand tot de grond heeft en zorg er tevens voor dat er een goede afwatering wordt gerealiseerd. Dat kunt u het beste doen door een licht verloop aan te brengen. Het punt waar het water straks naar toe dient te lopen moet het laagste punt worden.

Stap 5 – de grond afgraven

Nu duidelijk is waar u straks de nieuwe bestrating gaat leggen is het noodzakelijk om de grond af te graven. Met een schep kunt u alle aarde weggraven. Graaf de grond tot ongeveer 20 cm diep af.

Het is belangrijk om niet te veel grond af te graven. Controleer dus met enige regelmaat of u niet dieper dan 20 cm weg graaft.

Stap 6 – het vulzand aanbrengen

In deze stap wordt het vulzand aangebracht. Doe dit stap voor stap en laag voor laag. Zodra u een laag vulzand aangebracht heeft is het noodzakelijk om de grond steeds aan te stampen. Wanneer het vulzand volledig is aangebracht dient u de bovenste laag met een trilplaat te bewerken zodat het zand goed vast komt te liggen. Indien u geen trilplaat tot uw beschikking heeft dan kunt u de bovenste laag ook nat sproeien. Op die manier kunt u het zand ook laten inklinken. Het is daarbij wel van belang om de grond na het besproeien een dag met rust te laten.

Tip: om de grond nog stabieler te maken kunt u er ook voor kiezen om door de zandlaag wat droog cement te harken. Let wel op dat het droge cement niet met water in contact komt omdat de grond anders ongeschikt raakt voor het leggen van bestrating.

Stap 7 – de grond vlak maken

Voordat de tegels of een andere vorm van bestrating gelegd kan worden is het belangrijk dat de grond vlak is. U kunt de grond het beste vlak maken met behulp van een lange lat. Maak met de lat een trekkende beweging over het vulzand en zorg ervoor dat de grond aan de zijkanten iets afloopt. Dat zorgt er straks namelijk voor dat het water goed kan weglopen. U kunt dat controleren door alvast een paar stenen te leggen en met behulp van een waterpas te controleren of de stenen de juiste kant aflopen.

Stap 8 – de tegels leggen

In deze stap gaan we de bestrating leggen. Het zandbed is immers klaar. U kunt het beste beginnen door de buitenste randen als eerste te leggen. Leg eerst hele stenen en leg deze strak tegen elkaar aan. De halve stenen leggen we in een later stadium. Zo werkt u van buiten naar binnen toe. Zorg er wel voor dat de halve stenen uiteindelijk aan de buitenzijde komen te liggen en niet ergens midden in uw terras.

Stap 9 – de randen dichten

We zijn nu bijna aan het einde van dit stappenplan gekomen en kunnen ons gaan richten op het afwerken van de bestrating. Voor het op maat maken van tegels kunt u het beste een knipmachine gebruiken. Ook een haakslijper is geschikt om deze klus uit te voeren. Gebruik wel altijd een bescherming voor uw oren en ogen. Werk op deze manier de randen af.

Stap 10 – de laatste stap

In de laatste stap is het van belang om over het terras fijn zand te gooien en dat vervolgens met een zachte bezem in te vegen. Op die manier worden alle kiertjes opgevuld en zal het terras mooi op zijn plek blijven liggen. Het is daarbij aan te raden om de bestrating op te sluiten. Hiervoor kunnen opsluitbanden of klinkers gebruikt worden.

Tril de stenen goed aan en veeg nogmaals zand over de bestrating. Tot slot dient de grond om de bestrating opgevuld te worden met zwarte aarde en is de bestrating klaar voor gebruik.

Ik besluit toch om het leggen van de tegels of andere vorm van tuinbestrating uit te besteden

Zoals hierboven in het stappenplan te lezen is is het leggen van tegels of een andere vorm van bestrating behoorlijk lastig. Daarnaast is het een flinke klus en wanneer u de bestrating niet goed legt krijgt u met problemen te maken. Wij kunnen het ons dan ook goed voorstellen als u besluit om het leggen van de bestrating uit te besteden aan bijvoorbeeld een stratenmaker of een hoveniersbedrijf.

Om het voor u eenvoudig te maken kunt u gebruik maken van ons aanvraagformulier. Na het indienen van uw aanvraag ontvangt u meerdere vrijblijvende aanbiedingen van specialisten uit uw eigen regio zodat u op een eenvoudige manier de prijzen kunt vergelijken.

Wilt u uw tuin laten egaliseren? Klik hier om de prijzen van hoveniers te vergelijken


Klik hier om terug te keren naar de homepage