Tuin egaliseren tips: de beste tips in een handig overzicht

Lees de onderstaande 9 tuin egaliseren tips en ga goed voorbereid aan de slag

Het egaliseren van een tuin is een flinke klus die vaak moeilijk uit te voeren is. Bovendien is het een klus waarbij een goede voorbereiding van groot belang is. Gaat u binnenkort de tuin egaliseren en de klus zelf uitvoeren? Of wilt u de klus uitbesteden aan een vakkundige hovenier en bent u op zoek naar bespaartips? In beide gevallen kunt u de onderstaande tips goed gebruiken.

Tip 1 – Zelf de tuin egaliseren? Gebruik ons stappenplan

Wilt u de klus zelf uitvoeren? Begin dan met de voorbereiding. Zorg ervoor dat u alle benodigdheden in huis heeft voordat u met de klus begint. Werk vervolgens stapsgewijs ons stappenplan af om tot het beste resultaat te komen.

Tip 2 – Goedkoop benodigdheden inkopen

Voor het egaliseren van een tuin heeft u verschillende benodigdheden nodig. Tuinaarde of zand bijvoorbeeld. Deze producten zijn relatief duur. Koopt u deze producten tijdens een uitverkoop? Dan bespaart u al snel 10% tot 40% aan kosten.

Tip 3 – Vernieuw de ondergrond

Bij het egaliseren van een tuin is het noodzakelijk om de oude grond eerst af te graven en met nieuwe grond op te hogen. Gebruik daarbij tuinaarde voor het groen en wit zand voor uw straatwerk.

Tip 4 – Verwijder ook de boomwortels en wortels van struiken

Tip 5 – Zorg voor een afwatering

Een goed geëgaliseerde tuin loopt per meter ongeveer 0,5 tot 1 centimeter af. Is uw tuin 10 meter lang? Dan ligt de achterkant van uw tuin dus 5 cm tot 10 cm lager dan de zijde aan uw woning. Dit is nodig om de vorming van plassen te voorkomen en het regenwater af te voeren.

Tip 6 – Druk tuinaarde nooit aan

Egaliseert u de grond voor de aanleg van groen? Druk de tuinaarde dan nooit aan. Doet u dat wel? Dan kunnen de wortels zich niet goed innestelen. Hierdoor kan het groen in uw tuin vroegtijdig afsterven.

Tip 7 – Bespaar kosten door het voorbereidende werk zelf uit te voeren

Wilt u de tuin laten egaliseren, maar wel kosten besparen? Dan kunt u ervoor kiezen om het voorbereidende werk zelf uit te voeren. Het ophogen en egaliseren van de grond wordt vervolgens door de hovenier gedaan. Voorbereidende werkzaamheden die u zelf kunt uitvoeren zijn bijvoorbeeld:

  • het leegmaken van de grond
  • de grond afgraven
  • het puin afvoeren

Tip 8 – Een hovenier inschakelen? Vergelijk de prijzen en bespaar kosten!

De meeste opdrachtgevers besluiten om het egaliseren van een tuin aan een hovenier over te laten. Dat heeft twee redenen. Allereerst is hovenier inhuren is vaak goedkoper. Daarnaast is de kans op verzakkingen aanzienlijk kleiner. Maar waar vindt u een hovenier voor een scherpe prijs en hoe kunt u eenvoudig vergelijken?

Om snel in contact te komen met hoveniers en de prijzen inzichtelijk te maken maakt u gebruik van onze vergelijker.  In dit vergelijkingsformulier vult u op een snelle manier al uw wensen in. Het systeem zorgt er vervolgens voor dat uw aanvraag bij vakkundige hoveniers uit uw eigen regio terecht komt.

Binnen uiterlijk 48 uur heeft u alle aanbiedingen ontvangen en maakt u een eenvoudige vergelijking. Vergelijk op basis van prijs en bekijk de reviews van voorgaande opdrachtgevers. In de praktijk bespaart u hiermee 20% tot 40% op de kosten.

Tip 9 – Gaan de buren hun tuin ook aanpakken?

Vraag de buren of zij hun tuin ook willen laten doen. Door de klussen te combineren en door één hovenier te laten uitvoeren bespaart u al snel 10% tot 20% op de totale kosten.

Tip 10 – Kies voor een bedrijf met keurmerk

Het egaliseren van een tuin kan risicovol zijn. Vooral wanneer er leidingen in de tuin aanwezig zijn. Wilt u zekerheid? Kies dan voor een hoveniersbedrijf met keurmerk. De bekende keurmerken zijn:

  • Groenkeur
  • Tuinkeur
  • VHG

Deze keurmerken bieden extra garanties. Bovendien moeten keurmerk hoveniersbedrijven aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Met een keurmerk hoveniersbedrijf weet u daarom zeker dat u met een professioneel hoveniers bedrijf te maken hebt.

Laat u de tuin egaliseren door een stratenmaker? Controleer dan of de stratenmaker is aangesloten bij het OBN. Het OBN is de ondernemersvereniging voor bestrating in Nederland.

Snel met een keurmerk hoveniers- of stratenmakersbedrijf in contact komen? Start via de onderstaande link uw vergelijking.

Start uw prijsvergelijk